Vanwege de huidige maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, kan het laatste afscheid er niet altijd zo uitzien als de nabestaanden en de overledene zelf graag gewild zouden hebben. Gelukkig is er ook veel wat wél kan.

De afscheidsceremonie moet anders ingericht worden en fysiek contact wordt afgeraden. Verdrietig, want juist bij een afscheid is een warme handdruk, knuffel of hand op iemands schouder zo steunend voor de nabestaanden. Samen met de families zoeken we per situatie naar passende oplossingen en waardevolle vervangende rituelen. Want menselijk contact kan ook mét fysieke afstand. Gelukkig is er nog steeds veel mogelijk om een passend afscheid te organiseren. In deze tijd zetten al onze medewerkers zich vol in om – ondanks de ongewone situatie – een mooi, waardig en persoonlijk afscheid te verzorgen.

Belangrijk: De geldende voorschriften en maatregelen kunnen per dag aangepast worden. Houdt u daarom ook zelf goed de adviezen van het RIVM in de gaten. Indien er striktere maatregelen bijkomen die van toepassing zijn op andere onderdelen van de uitvaart, zullen wij u uiteraard ook via onze website informeren. (laatste update: 8 december 2021).

Wat kan er nog wel?

We zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Heeft u vragen? Onze uitvaartadviseurs staan voor u klaar, bel naar: 0180 – 612 735 of stuur een bericht naar info@klinkuitvaart.nl.

Afscheid voorbereiden: via een bespreking thuis, op locatie of beeldbellen

Onze uitvaartadviseur kan via beeldbellen, bij ons op locatie of bij de nabestaanden de gehele uitvaart regelen. Onze uitvaartadviseurs nemen hier uitgebreid de tijd voor en bieden een luisterend oor. Zo zorgen we samen met respect en liefde, voor een waardevol laatste afscheid.

Laatste verzorging

De laatste verzorging van een overledene vindt zo snel mogelijk na een overlijden plaats. Nabestaanden mogen hier bij aanwezig zijn. Zolang onderling 1,5 meter afstand aangehouden wordt, mogen nabestaanden ook meehelpen met de laatste verzorging. Onze medewerkers instrueren de familie op afstand over wat ze kunnen en mogen doen. Wanneer een van onze medewerkers zijn of haar taken uitvoert zal de familie even een stapje terug moeten doen om de 1,5 meter te garanderen.

Het kan voor de familie een mooi ritueel zijn om samen de kleding voor de overledene uit te kiezen. Kies bijvoorbeeld kleding waar iemand zich altijd prettig in voelde of die typisch paste bij zijn of haar stijl.

Opbaring

Opbaring in familiekamer of uitvaartcentrum
Een opbaring kan plaatsvinden in een familiekamer of het uitvaartcentrum. In onze uitvaartcentrum kunt u gebruikmaken van een comfortabele familiekamer. Dit is een ruimte die ingericht is in een huiselijke sfeer. De overledene kan hier in alle rust opgebaard worden en u kunt uw dierbare op ieder gewenst moment bezoeken. U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week een bezoek brengen aan de familiekamer. U krijgt zelf een sleutel en kunt dus langskomen wanneer u dat wilt, zonder een afspraak te maken.

Thuis opbaren
Een thuisopbaring is in bepaalde gevallen mogelijk indien iemand niet aan de gevolgen van het coronavirus is overleden. Wij raden een thuisopbaring echter niet aan vanwege de restricties die hier momenteel aan verbonden zijn. Zo kan er onder andere alleen een dagelijkse thuiscontrole van de koelinstallatie plaatsvinden indien het bezoek maximum van 4 personen per dag in de eigen woonomgeving daarmee niet overschreden wordt. Ook moet het sluiten van de kist door de familie zelf worden uitgevoerd en is het op de dag van de uitvaart voor de uitvaartleider niet mogelijk om de woning te betreden. Vertrek vanaf het woonhuis met de rouwstoet is tevens niet mogelijk.

Bezoeken en de uitvaartplechtigheid

Het is nog steeds mogelijk om een mooie en waardige uitvaartdienst te houden. De uitvaartdienst kan gewoon plaatsvinden in onze sfeervolle afscheidslocaties. Door de 1,5 meter regel is er per locatie wel een maximaal aantal bezoekers ingesteld. Uitvaartplechtigheden kunnen overdag en ’s avonds plaatsvinden. Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor uitvaartcentra met een horecafunctie, of andere locaties waar een uitvaart plaatsvindt. De bezoekers moeten wel verplicht een mondkapje dragen als zij zich verplaatsen.

Een met corona besmette overledene mag opgebaard worden in een familiekamer of uitvaartcentrum. Indien personen in de naaste familie ziekteverschijnselen hebben of in quarantaine zitten, mag alleen de eerstegraads familie (partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonzoons en schoondochters) op bezoek komen of de uitvaartplechtigheid bijwonen. Ze moeten hierbij wel een chirurgisch mondkapje dragen en gebruikmaken van beschermende handschoenen. Deze materialen zullen door Klink Uitvaart verstrekt worden. Op deze manier kunnen zij toch afscheid nemen van hun dierbare en aanwezig zijn bij de plechtigheid.

Catering

De catering is een belangrijk onderdeel van het laatste afscheid en dit kunnen wij gewoon aanbieden. Vanwege het maximum aantal personen dat u thuis mag ontvangen, is het helaas niet mogelijk om de condoleance thuis te organiseren. Daarom kunnen wij tevens geen thuiscatering verzorgen.

Herdenkingsbijeenkomst op een later moment

Nadat de uitvaart in intieme sfeer heeft plaatsgevonden, is het mogelijk om op een later moment als de normale situatie weer van kracht is ook nog een herdenkingsbijeenkomst te houden. Zo houdt u niet alleen de herinnering aan de overledene levend, maar krijgen ook de mensen die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn de kans om samen met de directe nabestaanden stil te staan bij het overlijden. Dit wordt door veel mensen als zeer waardevol ervaren. Vul deze bijeenkomst bijvoorbeeld met mooie herinneringen, verhalen en anekdotes van dierbaren, de favoriete muziek van de overledene, gedichten en brand kaarsen.

Online condoleren

Via ons digitale platform Memoria.nl kunt u op een herdenkingspagina een condoleance of persoonlijk bericht aan de nabestaanden achterlaten. Juist nu er sprake is van afstand wordt dit enorm gewaardeerd. Zo laat u weten dat u met de nabestaanden meeleeft. Daarnaast kunt u foto’s, filmpjes en mooie herinneringen plaatsen waarmee jullie samen de overledene herdenken. Zo ontstaat online een bijzonder en waardevol document dat ook na de uitvaart nog terug te kijken is.

Uitvaart bekijken via een livestream

Ons uitvaartcentrum beschikt over de mogelijkheid om een uitvaart te volgen via een livestream. Zo zijn vrienden, familie en bekenden toch in staat om het afscheid online bij te wonen. Dit kan via ons speciaal voor nabestaanden ontwikkelde herdenkingsplatform Memoria. Uit respect voor de privacy van de overledene en de nabestaanden is de herdenkingspagina afgeschermd met een inlogcode.

De inlogcode wordt door de familie bekendgemaakt per mail, in de rouwkaart of rouwadvertentie, zodat alle digitaal genodigden mee kunnen kijken. Kunt u niet digitaal aanwezig zijn op het moment dat de uitvaart plaatsvindt? Naderhand is de plechtigheid te downloaden via een link die te vinden is op de herdenkingspagina.

Uitvaartfotografie en -film

In de tijd voor de uitvaart moet er veel geregeld worden. De maatregelen vanuit het RIVM vergen momenteel bovendien extra flexibiliteit van de nabestaanden. De dag van de uitvaart gaat voor sommigen daardoor in een roes voorbij. Het kan op een later moment een teleurstelling zijn als duidelijke herinneringen aan het afscheid ontbreken. Met foto’s van de uitvaart kunt u op een later moment de dag opnieuw beleven en een plek geven.

Wij werken samen met professionele fotografen die op gepaste afstand de dag vast kunnen leggen. Indien gewenst leggen ze voor u op discrete wijze een tastbare en blijvende laatste herinnering vast. Heeft u kinderen die te jong zijn om de uitvaart bewust mee te maken? Ook voor hen kan het waardevol zijn om hier op latere leeftijd nog beeldmateriaal van te kunnen bekijken.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.

0180 – 612 735

Stuur e-mail