Er is op dit moment veel nieuws rondom het coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd die de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Ook in Nederland nemen de besmettingen op dit moment toe. We krijgen daarom steeds meer vragen over hoe het zit als een dierbare overlijdt aan het coronavirus.
Sinds afgelopen februari heeft het coronavirus helaas ook Nederland bereikt. Mensen met het coronavirus hebben luchtwegklachten en in sommige gevallen ook koorts. De ziekte is alleen overdraagbaar van mens op mens door bijvoorbeeld hoesten of niezen. Maar hoe zit het als een dierbare overlijdt aan het coronavirus?
Afscheid op afstand
Dierbare overlijdt aan het coronavirus
Zodra u een overlijden gemeld heeft komt de uitvaartverzorger bij u langs. Alleen in het geval wanneer u of een van de andere nabestaanden ook besmet zijn met het coronavirus gelden hiervoor andere regels. Vanuit veiligheid van onze uitvaartverzorgers voorkomen wij liever dat zij direct contact hebben met iemand die besmet is met het coronavirus. Wanneer nabestaanden wel besmet zijn met het virus dan worden extra veiligheidsmaatregelen genomen en wordt er zoveel mogelijk telefonisch contact onderhouden of via een videogesprek.
Is een overledene nog besmettelijk?
Uitvaart en het coronavirus
Uitvaarten in Nederland
Veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaart:
Klink Uitvaart is een uitvaartbedrijf met een belangrijke maatschappelijke functie. Namelijk het verzorgen van het laatste afscheid. We hebben een cruciale rol te spelen in het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus en die rol nemen we heel serieus. We volgen nog altijd de richtlijnen op die vanuit het RIVM zijn afgekondigd. Voor de uitvaarten die Klink verzorgt gelden specifieke maatregelen. Uiteraard zorgen we ervoor dat ons personeel precies weet hoe ze daarnaar moet handelen.
Ja dat klopt. We hanteren specifieke maatregelen voor uitvaarten zoals afgegeven door RIVM:
- We mogen niet meer dan 50 personen op een uitvaart verwelkomen. Dit aantal is incl. de medewerkers.
- We zorgen dat er 1,5 meter ruimte mogelijk is tussen mensen
- We zorgen voor informatievoorziening over de hygiëne richtlijnen aan genodigden/gasten voorafgaand aan de uitvaart en faciliteren de nodige middelen hiervoor.
Samen met de familie en/of nabestaanden overlegt de uitvaartverzorger welke alternatieven er zijn voor de wensen die zij hebben. De uitvaartverzorger zal binnen de mogelijkheden, adviseren en ondersteunen. Te denken valt aan de uitvaart op afstand bij te wonen met een livestream of op een later moment door middel van een video opname. Een dienst kan ook op een later moment plaatsvinden. Soms zal de familie en/of nabestaanden er misschien voor kiezen in besloten kring te begraven of te cremeren.
We monitoren continu de situatie in Nederland door contact te onderhouden met de bekende instanties. We handelen volgens de richtlijnen van het RIVM. Om besmetting te voorkomen volgen we voor onze medewerkers de volgende maatregelen om verspreiding te voorkomen
- Regelmatig handen wassen met water en zeep
- Papieren zakdoekjes gebruiken
- Met hoesten of niezen, zoveel mogelijk in een papieren zakdoek en anders in de elleboogplooi
- Geen handen schudden of ander lichamelijk contact
- Geen fysiek contact bij het regelen van de uitvaart. Alleen telefonisch of via videogesprek contact onderhouden met de nabestaanden.
- Onze uitvaartverzorgers werken vanuit huis waar mogelijk
Ja, u kunt gewoon de uitvaart bezoeken als u zelf geen gezondheidsklachten heeft of een vermoeden dat u het coronavirus heeft.
Het RIVM schrijft hierover dat wanneer u verkoudheidsklachten (of verhoging vanaf 38,0 graden Celsius) heeft en contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus (of wanneer u in een besmet gebied bent geweest) u beter thuis kunt blijven.
Het wordt afgeraden om handen te schudden en waar mogelijk fysiek contact te vermijden. We adviseren u daarom om dit ook tijdens een condoleance niet te doen. Wel kunt u uw steun betuigen door bijvoorbeeld een knikje te geven of een paar mooie woorden uit te spreken. Denk bijvoorbeeld aan “Ik leef met u mee” of “Veel sterkte”.
Ga dan naar de RIVM-website of bel het publieksinformatienummer 0800-1351.
Contact
Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.