Voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

Steeds meer mensen denken tijdens hun leven al na over hun eigen uitvaart. De wens om het laatste afscheid een persoonlijk karakter te geven, neemt daardoor toe. Maar een begrafenis of crematie is niet goedkoop. U kunt zich hiervoor verzekeren.

Soorten uitvaartverzekering

Er zijn verschillende manieren waarop u uw begrafenis of crematie kunt verzekeren.

Kapitaal-uitvaartverzekering

Wilt u dat uw nabestaanden een geldbedrag krijgen waarmee zij de kosten van uw laatste afscheid kunnen betalen? Dan kiest u voor een kapitaal-uitvaartverzekering. De hoogte van het bedrag dat wordt uitgekeerd aan uw erfgenamen is afhankelijk van de premie die u betaalt en de polisvoorwaarden.

Natura-uitvaartverzekering

Een natura-uitvaartverzekering keert geen geld uit, maar levert goederen en diensten voor de uitvaart. De meeste uitvaartverzekeraars werken met een basispakket waarin de standaardonderdelen van de uitvaart zijn opgenomen. Verder bieden zij aanvullende pakketten aan om extra wensen te kunnen realiseren.

De premie

De hoogte van de premie is niet alleen afhankelijk van dekking, maar ook van leeftijd en geslacht. Hoe jonger u bent op het moment van afsluiten, hoe minder premie u betaalt. En omdat vrouwen een hogere levensverwachting hebben, betalen zij iets minder premie dan mannen. In de praktijk betaalt u voor een verzekerd bedrag van €7.500 zo’n € 6.- premie per maand als u uw verzekering afsluit op uw 20ste. Bent u 40, dan bedraagt de premie globaal € 12.- per maand. Sluit u de uitvaartverzekering pas op uw 60ste af, dan moet u rekening houden met een maandpremie van zo’n € 30.-

Hoe lang moet ik premie betalen?

Bij sommige uitvaartverzekeraars moet u levenslang premie betalen, bij andere betaalt u maximaal 30 jaar. Dat laatste lijkt aantrekkelijk, zeker als u nog jong bent. De kans bestaat echter dat de premie hoger is dan bij een maatschappij waar u levenslang betaalt. Vergelijk dit dus goed.

U kunt er altijd voor kiezen om niet langer premie te betalen. U moet dit dan schriftelijk laten weten aan de verzekeringsmaatschappij waar uw uitvaartverzekering loopt. Het gevolg van het stoppen met premie te betalen, is dat het bedrag dat u aan uw begrafenis of crematie lager is dan in de polis staat. Informeer daarom eerst op hoeveel geld u recht heeft voordat u uw uitvaartverzekering premievrij maakt.

Koopsomverzekering en bijverzekeren

Bij de meeste uitvaartverzekeraars kunt u ook kiezen voor een zogenaamde koopsomverzekering. U betaalt dan eenmalig een hoger bedrag, waarmee – een deel – van uw uitvaart wordt betaald. Voor het resterende deel kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Heeft u al een uitvaartverzekering, maar heeft u deze al vele jaren geleden afgesloten? Dan is het verstandig om te onderzoeken of de polis nog wel voldoet aan uw wensen. Door de prijsstijgingen kan het verzekerde bedrag wel eens te laag zijn. In dat geval moet u zich bijverzekeren om er zeker van te zijn dat er voldoende geld is.

Alternatieven

Niet iedereen kan of wil een uitvaartverzekering afsluiten. Zo geldt er vrijwel altijd een maximale leeftijd van ongeveer 70 jaar. Bent u ouder dan de maximale leeftijd, dan kunt u geen begrafenisverzekering meer afsluiten. Alternatieven zijn onder andere een deposito-storting. Uiteraard kunt u ook zelf sparen voor uw uitvaart. Of u kiest ervoor om uw uitvaart door uw nabestaanden te laten betalen vanuit de erfenis. Bespreek dat wel van tevoren en leg dit bij voorkeur ook schriftelijk vast.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.

Stuur e-mail