De as bewaren in een urn, verstrooien of verwerken in een sieraad? Na een crematie hoef je als nabestaande nog niet direct te besluiten wat er met de as gaat gebeuren. Deze wordt namelijk minimaal een maand bewaard in het crematorium, dat is wettelijk zo vastgelegd.

Mochten de nabestaanden langer de tijd nodig hebben om een passende bestemming voor de as te vinden, dan wordt de as kosteloos in de algemene nis van het crematorium bewaard. Dat kan tot maximaal één jaar na de crematie. De as verdelen onder meerdere nabestaanden is ook altijd mogelijk.

Bewaren van de as

Sierurnen

Sierurnen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten, materialen en kleuren. Er zijn urnen van hout, keramiek, kunststof en metaal. Ook bestaan er biologisch afbreekbare ecologische urnen. Deze zijn geschikt om te begraven of neer te laten in zee. Een urn kan meegenomen worden om thuis een plekje te krijgen of geplaatst worden in een columbarium. Dat is een wand met nissen in het crematorium waar de urn permanent geplaatst kan worden, al dan niet met een gedenkplaat, foto en persoonlijke spullen.

Bekijk ons assortiment urnen. [link naar webshop]

As verwerkt in een sieraad

Een armband, ketting, medaillon of ring waar een kleine hoeveelheid as in verwerkt is, noemen we een assieraad. Het is een blijvende herinnering aan een overleden dierbare. Voor veel mensen is het een troostende gedachte om altijd een beetje van de overledene bij zich te dragen. De as wordt bewaard in een waterdicht compartiment van het sieraad. Een verstopt schroefje sluit de ruimte voor de as af. Dat maakt het mogelijk om de as op een later moment opnieuw te gebruiken in een ander sieraad.

Bekijk ons assortiment sieraden [link naar webshop]

Verstrooien van de as

Op strooiveld of zelfgekozen plek

De meeste crematoria en begraafplaatsen beschikken over strooivelden waar de as van een overledene verstrooid kan worden. Daarnaast is het mogelijk voor een zelfgekozen strooilocatie te kiezen. Als nabestaande mag je de as in principe overal verstrooien, mits je daarvoor toestemming hebt van de gemeente of desbetreffende eigenaar van de grond. In eigen achtertuin verstrooien is toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Informeer daarvoor altijd even naar de regels bij je eigen gemeente. Hier kun je ook navragen welke locaties speciaal zijn ingericht voor verstrooiing. De Stichting Natuurlijk Herdenken van Staatsbosbeheer heeft locaties in natuurgebieden aangewezen waar verstrooien is toegestaan.

Op zee

Het is ook mogelijk de as uit te (laten) strooien op zee. Dit wordt vaak gedaan wanneer een overleden dierbare een bijzondere binding had met water. Er zijn verschillende rederijen die hier samen met de nabestaanden een waardige ceremonie van maken. Indien je zelf niet bij de verstrooiing aanwezig wilt zijn, draagt de rederij in kwestie hier zorg voor. As kan ook te water worden gelaten in een biologisch afbreekbare zee-urn. Na het te water laten blijft deze urn kortstondig drijven om vervolgens rustig naar de bodem te zinken waar hij na verloop van tijd afgebroken zal worden door de natuur.

Uit vliegtuig of ballon

De as over zee verstrooien kan ook vanuit een vliegtuig. Als nabestaande kies je er dan voor om mee te vliegen of vanaf het strand toe te kijken. Een andere optie is om de as van een dierbare te verstrooien in de lucht met speciale heliumballonnen. Twee ballonnen met as stijgen naar een hoogte van ongeveer 20 kilometer, waar ze door de toegenomen luchtdruk knappen. De as wordt vervolgens losgelaten in de atmosfeer.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.

Stuur e-mail